Blog


10 listnatých okrasných stromov, ktoré skrášlia vašu záhradu a zvýšia jej atraktivitu

Chcete vo svojej záhrade vytvoriť malebné zákutia, ktoré zvýšia jej intimitu? Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je zakomponovať okrasné dreviny do dizajnu záhrady. Okrasné stromy sú nielen krásne, ale aj zvyšujú hodnotu vášho pozemku. Pri takom množstve možností, z ktorých si môžete vybrať, však môže byť hľadanie ideálneho stromu pre vašu záhradu mätúce. Preto sme pre Vás zostavili zoznam 10 okrasných stromov, ktoré zatraktívnia a skrášlia vašu záhradu. Od kvitnúcich drieňov až po japonské javory - tieto stromy určite dodajú vašej záhrade farbu, štruktúru a zaujímavosť.

 

Okrasné stromy

Stromy sú neoddeliteľnou súčasťou záhrady už stáročia. Okrasné stromy sú však špeciálnou kategóriou stromov, ktoré sú pestované pre ich atraktívny vzhľad a nie pre ich ovocie alebo drevinu. Väčšina okrasných stromov je kvitnúca. Okrasné stromy môžu byť rôznych tvarov a veľkostí.

Výhody okrasných stromov v záhrade

Okrem estetického vzhľadu prinášajú okrasné stromy do vašej záhrady aj mnoho ďalších výhod. Okrasné stromy dokážu zlepšiť kvalitu ovzdušia a znižovať hladinu hluku. Tiež prispievajú k zlepšeniu pôdy, pretože ich korene kypria pôdu, uvoľňujú organické látky, ktoré sa rozkladajú a zlepšujú kvalitu pôdy. Okrasné stromy tiež prispievajú k zlepšeniu ekosystému, pretože zlepšujú biodiverzitu a poskytujú útočisko pre množstvo druhov hmyzu, vtákov a iných zvierat.

Faktory, ktoré treba zvážiť pri výbere okrasných stromov

Pri výbere okrasného stromu pre vašu záhradu je potrebné venovať pozornosť niektorým faktorom. Prvým faktorom je oblasť, kde sa nachádza vaša záhrada. Niektoré okrasné stromy sú vhodné pre určité klímy a pôdy, preto je potrebné zvoliť stromy, ktoré sa do vašej oblasti najlepšie hodia. Ďalším faktorom, ktorý treba zvážiť, je veľkosť záhrady. Niektoré okrasné stromy môžu byť veľmi veľké a nevhodné pre malé záhrady. Naopak, niektoré druhy sú malé a vhodné pre záhrady s obmedzeným priestorom. Ďalším faktorom je farba a textúra listov a kvetov. Pretože okrasné stromy sú pestované pre svoj estetický vzhľad, je dôležité zvoliť stromy, ktoré budú ladiť so zvyškom záhrady.

Top 10 okrasných listnatých stromov

  1. Drieň kvetnatý (Cornus florida)

Drieň kvetnatý (Cornus florida) je veľmi populárny kvitnúci strom, ktorý je známy svojimi nádhernými ružovými alebo bielymi kvetmi. Tieto stromy sú stredne vysoké a dobre sa hodia do väčších aj menších záhrad. Drieň je tiež považovaný za strom, ktorý zvyčajne kvitne na jar ako prvý. Rastie pomaly a vzpriamene. Obľubuje mierne vlhkú, priepustnú pôdu. Nie je potrebné ho strihať.

Rokosan

 

  1. Japonský javor

Japanský javor (Acer palmatum) je krásny strom, ktorý je známy svojimi nádhernými listami. Japonský javor má mnoho odrôd s rôznymi farbami a textúrami listov. Tieto stromy sa dobre hodia do záhrad, ktoré majú japonský alebo ázijský vzhľad. Nemá rád ostré slnko a zamokrenú pôdu.

Rokosan

 

  1. Magnólia

Magnólia je kvitnúci strom, ktorý je známy svojimi nádhernými obrovskými kvetmi. Existuje mnoho druhov magnólií, ktoré sa líšia veľkosťou a farbou kvetov. Väčšina magnólií je stredne veľká a hodí sa teda skôr do väčších záhrad. Rastie pomaly. Vyhovuje jej slnečné stanovište pritienené od juhu.

Rokosan

 

  1. Okrasná čerešňa

Čerešne sú kvitnúce stromy, ktoré sú známe svojimi nádhernými kvetmi. Existuje mnoho druhov čerešní, ktoré sa líšia veľkosťou a farbou kvetov. Väčšina čerešní je stredne veľká a hodí sa do väčších aj menších záhrad. Akýkoľvek rez konárov by sme  mali vykonávať v lete, aby sme znížili riziko bakteriálnej infekcie. Je to vynikajúci strom na výsadbu stromoradí alebo pestovanie ako solitér v trávniku. Okrasná čerešňa potrebuje vápenatú pôdu, nevadí jej ani polotieň.

Rokosan

 

  1. Judášovec kanadský

Judášovec kanadský (Cercis canadensis) je kvitnúci strom, ktorý je známy svojimi nádhernými vínovočervenými kvetmi. Tieto stromy sú stredne veľké a dobre sa hodia do väčších aj menších záhrad. Judášovec kanadský kvitne skoro na jar, predtým ako sa objavia listy. Potrebuje priepustnú vápenatú pôdu a svetlé slnečné stanovište. Rez nie je nutný.

Rokosan

 

  1.  Vistéria čínska

Vistéria čínska je nielen popínavou rastlinou, ale môže sa tvarovať aj ako stromček. Liana je však ohybná veľa rokov, preto potrebuje oporu. Vistéria kvitne skoro na jar a potrebuje slnečné stanovište. Pre lepšie zakvitnutie je dôležité správne strihanie po odkvitnutí a v lete.

Pri správnom reze zakvitne aj druhýkrát počas prázdnin. Stiesnené podmienky koreňového obalu podporujú krajšie kvitnutie. Pozor: Plody dozrievajú strukoch a sú jedovaté.

Rokosan

 

  1. Myrta

Myrta krepová (Lagerstroemia indica) je kvitnúci strom, ktorý je známy svojimi nádhernými kvetmi. Tieto stromy sú stredne vysoké a dobre sa hodia do väčších aj menších záhrad. Myrta kvitne od leta do jesene. Myrta obľubuje slnečné, teplé stanovište, v letnom období potrebuje pravidelnú zálievku, no neznáša premokrenie. Rez je pre ňu veľmi podstatný, ak chceme bohaté kvitnutie. Na jar sa odporúča odstraňovať minuloročné výhony, aby sa strom zahustil a husto zakvitol.

Rokosan

 

  1. Vŕba Japonská Flamingo na kmienku

Flamingo je veľmi zaujímavá odroda vŕby, ktorá má melírované zeleno biele listy, ktoré pri rašení prechádzajú do ružovej farby. Je možné ju nájsť ako ker, ako aj zaštiepenú na kmienku. Pre kompaktný vzhľad sa odporúča častý rez – aj 2x do roka. Na jar a kedykoľvek počas roka. Neznáša piesočnatú zem. V lete si vyžaduje častú zálievku, ak je na priamom slnku.

Rokosan

 

  1. Breza

Breza (Betula pendula) je krásny strom, ktorý je známy svojou bielou kôrou a nádhernými listami. Tieto stromy sú stredne vysoké a dobre sa hodia do väčších aj menších záhrad. Rastie veľmi rýchlo a nie je náročná na pôdu. Je mrazuvzdorná do -45 °C.. Breza je tiež považovaná za strom, ktorý má liečivé vlastnosti.

Rokosan

 

  1. Katalpa

Katalpa sa pomaly udomácňuje aj v našich záhradách. Katalpa je rýchlorastúci strom s veľkými listami a kompaktným vzhľadom. Rez nepotrebuje. Katalpa má rada priepustnú pôdu, vyhovuje jej slnko, ale aj polotieň.

Rokosan

 

Ako pestovať okrasné stromy

Okrasné stromy obvykle nie sú náročné na pestovanie a vyžadujú len základnú starostlivosť. Okrasné stromy potrebujú dostatok slnka, vody a hnojiva.

Na koreňovú výživu odporúčame použiť ROKOHUMIN SYPKÝ ,50g hnojiva nasypať ku koreňom každého stromčeka.

V prípade kyslomilných stromov ROKOSAN Rododendróny a azalky 50g hnojiva nasypať ku koreňom každého stromčeka.

Počas vegetácie odporúčame hnojiť na list listovým hnojivom ROKOHUMIN UNIVERZÁL , aplikovať 1x týždenne v dávke 15 ml+1l vody.

Ak sú vaše okrasné stromy napadnuté škodcami alebo chorobami, je dôležité ich liečiť rýchlo, aby sa zabránilo šíreniu a aplikovať postrek.

RokosanRokosanRokosan

Nápady na zakomponovanie okrasných stromov do záhrady

Existuje mnoho spôsobov, ako zakomponovať okrasné stromy do vašej záhrady. Môžete zvoliť konkrétnu farbu alebo textúru, ktorá splynie so zvyškom záhrady. Okrasné stromy tiež môžu byť zasadené ako súčasť záhonov alebo ako samostatné prvky. Okrasné stromy môžu byť tiež zoskupené, aby vytvorili záhradnú oázu, alej alebo súčasť krajiny.

Rokosan

Často kladené otázky o okrasných stromoch

### Kedy je najlepší čas na výsadbu okrasných stromov?

Najlepší čas na výsadbu okrasných stromov je na jeseň alebo na jar, keď sú podmienky pre rast stromov najlepšie.

### Ako často treba polievať okrasné stromy?

Okrasné stromy treba polievať raz alebo dvakrát týždenne, v závislosti od počasia a pôdnej vlhkosti.

### Aké sú najbežnejšie choroby okrasných stromov?

Najbežnejšie choroby okrasných stromov sú hrdza, hubové choroby a škodcovia.

### Aké sú najbežnejšie druhy škodcov okrasných stromov?

Najbežnejšie druhy škodcov okrasných stromov sú mšice, vošky a listové chrobáky.

Kde nákúpiť okrasné stromy

Okrasné stromy sa dajú kúpiť v mnohých záhradníckych centrách a online obchodoch. Je dôležité zvoliť si dôveryhodného predajcu a zvoliť stromy, ktorý ponúka kvalitné a zdravé rastliny.

Okrasné stromy sú skvelým doplnkom záhrady a môžu pridať hodnotu a krásu k vašej nehnuteľnosti. Pri výbere okrasných stromov je dôležité zvážiť niektoré faktory, ako je oblasť, veľkosť záhrady a farba a textúra listov a kvet.

#fotografie zdroj: pinterest,vlastné