Blog


Od semienka až po úrodu: Výhody používania aminokyselinových hnojív : ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN

 

                                                                  

Ako farmár alebo záhradkár určite viete, že kľúčom k bohatej úrode je kvalitná pôda a hnojivá, ktoré používate. Tradičné hnojivá môžu obsahovať škodlivé chemikálie, ktoré môžu znehodnotiť vaše plodiny aj životné prostredie.

Práve tu prichádzajú na rad aminokyselinové hnojivá firmy Rokosan. Vyrábajú sa spracovaním živočíšnych odpadov, jedinečnou bezodpadovou metódou. Obsahujú nielen NPK, ale aj humínové a aminokyseliny, ktoré vašim rastlinám poskytnú základné živiny potrebné na to, aby boli silné a zdravé. Hnojivá ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN poskytujú starostlivosť o rastliny od semienka až po úrodu:

ROKOAKTIV – aktivátor semien, sa aplikuje na osivo pred vysiatím. Je kompatibilné s moridlami. Urýchľuje klíčenie a rast koreňových vláskov.

ROKOLAN – základné hnojivo, ktoré sa aplikuje do pôdy pred sejbou a pripraví ju na náročné obdobie vyživovania rastlín.

ROKOHUMIN – kvapalné listové hnojivo – vylepšuje kondíciu rastliny, jej odolnosť voči vysokým teplotám, suchu aj preliatiu. Rastliny dostávajú výživný mix aminokyselín, humínových kyselín a NPK, vďaka ktorým sú ich listy väčšie, kvety farebnejšie a plody sladšie.

Rokosan

 

Pochopenie významu aminokyselín pre rast rastlín

 

Aminokyseliny zohrávajú kľúčovú úlohu pri raste a vývoji rastlín. Podieľajú sa na rôznych procesoch vrátane fotosyntézy, dýchania a syntézy bielkovín. Aminokyseliny tiež pomáhajú rastlinám absorbovať živiny z pôdy a regulovať ich vodnú bilanciu.

Pri nedostatku aminokyselín môžu rastliny zaostávať, meniť farbu a byť náchylné na choroby. Používanie aminokyselinových hnojív, ako je Rokoaktiv, Rokolan a Rokohumin, môže pomôcť zabezpečiť, aby mali rastliny prístup k aminokyselinám, ktoré potrebujú pre svoj silný a zdravý rast.

Rokosan

 

Výhody používania aminokyselinového hnojiva ROKOAKTIV pri klíčení semien

Klíčenie semien je kritickou fázou životného cyklu rastliny. Počas tejto fázy potrebujú rastliny vytvoriť silný koreňový systém a vyvinúť potrebné živiny na podporu svojho rastu. Aminokyselinové hnojivo ROKOAKTIV zabezpečí, aby mali semená prístup k základným živinám, ktoré potrebujú na úspešné klíčenie. Používaním ROKOAKTIVU vo fáze klíčenia semien môžu poľnohospodári a záhradníci zvýšiť vitalitu svojich sadeníc a podporiť zdravý koreňový systém. Rastliny vyklíčia rýchlejšie, uniformnejšie a silnejšie.

 

Rokosan

Rokosan

Výhody používania hnojív ROKOLAN a ROKOHUMIN s obsahom aminokyselín počas vegetatívneho rastu

Počas vegetatívnej fázy rastu sa rastliny sústreďujú na vývoj listov a stoniek. Táto fáza je pre rast rastlín rozhodujúca, pretože vytvára základ pre budúci rast a vývoj rastliny. Hnojivá ROKOLAN a ROKOHUMIN s obsahom aminokyselín poskytujú rastlinám potrebné živiny, ktoré potrebujú na to, aby počas tejto fázy rástli silné a zdravé. Používaním týchto hnojív počas vegetatívnej fázy rastu pomôžete svojim rastlinám vytvoriť silné stonky a bujné listy.

 

Rokosan

Rokosan

Výhody používania aminokyselinových hnojív ROKOHUMIN počas fázy kvitnutia a plodenia

Fázy kvitnutia a plodenia sú kritickými fázami životného cyklu rastliny. Počas týchto fáz potrebujú rastliny vytvoriť kvety a plody, ktoré sú zdravé a bohaté na živiny. Aminokyselinové hnojivo ROKOHUMIN zabezpečí, aby rastliny mali prístup k základným živinám, ktoré potrebujú na vývoj zdravých kvetov a plodov. Používaním ROKOHUMINu počas fáz kvitnutia môžu poľnohospodári a záhradkári zvýšiť výnosy plodín a vytvoriť plody, ktoré sú aromatickejšie, väčšie, kvalitnejšie a bohatšie na živiny.

 

Rokosan

Rokosan

Prípadové štúdie úspešných výnosov plodín s aminokyselinovými hnojivami ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN

 

Existuje množstvo prípadových štúdií, ktoré dokazujú účinnosť aminokyselinových hnojív firmy Rokosan. Napríklad štúdia uskutočnená v na Ukrajine zistila, že používanie hnojív Rokosan zvýšilo úrodu pšenice o 13 %. Ďalšie poľné testy uskutočnené na Slovensku potvrdili, že používanie hnojív firmy Rokosan zvýšilo úrodu jačmeňa o 5,2%. Testy na kukurici ukázali, že sa zvýšila jej kvalita a cukornatosť - z kŕmnej kukurice sa stala potravinárska. Úroda sa zvýšila o 9%.  

Rokosan

 

Rokosan

Tieto štúdie dokazujú, že používanie aminokyselinových hnojív ROKOLAN, ROKOAKTIV a ROKOHUMIN umožňuje poľnohospodárom a záhradkárom dosiahnuť vyššie výnosy plodín a produkovať zdravšie a kvalitnejšie plodiny bohaté na živiny.

Ako aplikovať aminokyselinové hnojivá ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN

 

Aplikácia aminokyselinových hnojív ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN je jednoduchá.

ROKOAKTIV – je určený na morenie osív pri použití štandardných moriacich látok používaných za účelom aplikácie. Pred dávkovaním ROKOAKTIV dôkladne premiešať.

  • Aplikačná dávka je 5 litrov ROKOAKTÍVU k moridlu určenému na namorenie 1 tony osiva. Po dokonalej homogenizácii suspenzie moridla a ROKOAKTIVu je možná aplikácia na bežnom zariadení určenom k moreniu osiva. Je potrebné zabezpečiť rovnomerné namorenie osiva, pre čo najlepší účinok prípravkov.

Rokosan

ROKOLANAplikácia

  • Dávkovanie Rokolanu je 30 až 50 litrov na hektár + 150 - 200 litrov vody. Aplikácia pri sejbe, alebo plečkovaní do medziriadkov vhodným aplikačným zariadením. Pri obohacovaní digestátu aplikačnou dávkou hnojiva je možná aplikácia hnojovicovou cisternou. Riedenie hnojiva prispôsobiť technickým možnostiam aplikačného zariadenia (možnosti rovnomerného dávkovania).

ROKOHUMIN

Aplikácia zálievkou

  • hnojivo stačí zmiešať  s vodou a aplikovať ho do pôdy okolo rastliny. Na dosiahnutie najlepších výsledkov sa odporúča, aby poľnohospodári a záhradníci aplikovali hnojivo každé dva až tri týždne počas vegetačného obdobia.

Aplikácia postrekom

  • vo všeobecnosti sa začína aplikovať pri 40 - 50 % pokrývnosti pôdy listami, aby bola plocha listov dostatočná na efektívny príjem živín z hnojiva
  • neaplikovať počas doby kvitnutia!
  • ochranná doba je 2 týždne, hnojivo sa neaplikuje min. 2 týždne pred zberom úrody
  • Pri aplikácii v záhradke obsah fľaše dôkladne premiešame, do jedného litra vody pridáme 10 – 15 ml koncentrovaného hnojiva a po rozmiešaní aplikujeme postrekom na list.
  • Pri poľných kultúrach zriedime 5 litrov hnojiva na minimálne 150 litrov vody a týmto roztokom robíme postrek na list (husto siate obilniny, repka olejná, slnečnica, strukoviny, zemiaky...). Hnojiť na list je najvýhodnejšie večer, po západe slnka.

Rokosan

 

Často kladené otázky o aminokyselinových hnojivách ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN

 

### Otázka: Sú aminokyselinové hnojivá ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN bezpečné pre životné prostredie?

Áno, aminokyselinové hnojivá ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN sú vyrobené z prírodných zložiek a sú bezpečné pre životné prostredie. Neobsahujú škodlivé chemikálie ani syntetické prísady, ktoré by mohli poškodiť pôdu alebo okolitý ekosystém.

### Otázka: Môžu sa aminokyselinové hnojivá ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN používať na všetky druhy plodín?

Áno, aminokyselinové hnojivá ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN sa môžu používať na širokú škálu plodín vrátane ovocia, zeleniny a okrasných rastlín, tráv, bonsajov, letničiek, poľnohospodárskych kultúr. Sú vhodné na použitie v interiéri aj exteriéri.

### Otázka: Za ako dlho sa dostavia výsledky pri používaní aminokyselinových hnojív ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN?

Čas, za ktorý sa dostavia výsledky pri používaní hnojív ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN, sa môže líšiť v závislosti od plodiny a podmienok pestovania. Vo všeobecnosti môžu poľnohospodári a záhradkári očakávať zlepšenie zdravotného stavu a rastu rastlín v priebehu  1-2 týždňov od aplikácie hnojiva.

Rokosan

Ďalšie možnosti organických hnojív a prečo ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN vynikajú

V súčasnosti je na trhu k dispozícii mnoho možností organických hnojív vrátane kompostu, hnoja a rybej emulzie. Hoci tieto hnojivá môžu byť účinné, ich príprava a aplikácia môže byť časovo náročná. Aminokyselinové hnojivá ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN ponúkajú pohodlnú a účinnú alternatívu k tradičným organickým hnojivám. Ich jedinečné zloženie poskytuje rastlinám základné živiny, ktoré potrebujú na silný a zdravý rast, bez potreby ďalších prísad alebo doplnkov.

 

Rokosan

 

Zhrnutie o výhodách používania aminokyselinových hnojív ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN

Na záver možno povedať, že používanie aminokyselinových hnojív ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN môže poľnohospodárom a záhradkárom priniesť mnohé výhody. Používaním našich hnojív môžu poľnohospodári a záhradkári zvýšiť výnosy svojich plodín, zlepšiť zdravie rastlín a podporiť zdravú pôdu. Jedinečné zloženie hnojív je vyrobené z prírodných zložiek a je bezpečné pre životné prostredie. Takže, či už ste skúsený farmár alebo domáci záhradkár, zvážte používanie aminokyselinových hnojív ROKOAKTIV, ROKOLAN a ROKOHUMIN pre zdravšie a bohatšie plodiny.

 

Rokosan